Nu Gävlar… eller Geflar…

Jag vet inte i vilken ände jag ska börja, sa slaktarn när han tittade på korven…

Nåja, jag börjar ändå med nyheten att kommunen planerar att bygga på Blåsåsen, bakom gamla vagnverkstan.
Visserligen ligger platsens på en skyddad vattentäkt. Nu finns ju bostäder intill, på Karlsborgsgatan och ut mot Hälsingegatan, men ändå..Hur de tänkt lösa det med trafiken till och från området har de visst inte kommit fram till. Inte i det material jag sett hittills.
Man kan ju fundera hur de tänkt – om de nu gjort det – med tanke på att man diskuterat sjukhusets framtid, som också ligger på samma vattentäkt. Där har man funderingar på att flytta hela verksamheten. Vad som skulle finnas på området istället sägs det inget om…
Nu är jag kanske lite skadad efter alla år i Stockholm där jag arbetat  dessa frågor – och mycket annat- via utskick av rapporter och stadsbyggnadsplaner, snack med arkitekter och bygglovshandläggare. Även Trafikplaner… så ämnet är intressant för mig.
Jag kan förstå att man vill bygga centralt, Strömvallen finns ju också med i planerna. Men där blir det nog motstånd  med tanke på dess historia , Stisse Åberg  och Peter Wennman, två lokala sportjournalister, som har varit med länge har nog  synpunkter och minnen som man inte ska bortse från…
Nä, mitt förslag är – förutom det som planeras runt Gavlerinken/ travbanan- är att bygga ut Sätra, det finns mycket mark att ta i anspråk där. Det går säkert att bygga vägar från, säg Jaktstigen, genom skogen ner till Stigslund och Forsbyvägen…Eller från Skyttestigen i en båge och ansluta till Tussilagovägen. Frågan är vad området skulle heta..

Nu kom jag hastigt och lustigt in på något annat, som har med det föregående att göra på något sätt…
På FB finns ett inlägg där man tycker att det är fel med namn som Gävle Strand, Gavlehov och Sörby ängar.
Ska man slopa Brynäs, Hemsta, Järvsta, Hemlingby, Öster, Fridhem, Olsbacka, Villastaden också?
Nåja, nu tar jag väl i, men alla städer har sina stadsdelar eller områden som gör det  lätt att hitta och orientera sig.
Jag ser inget fel i, eller behov av att ändra eller ta bort namn som redan finns. Det finns viktigare saker.

En annan sak som hör Gävle till dök upp i tidningen i dag. Dialekten, eller Gävlemålet. Det har ju varit på tapeten tidigare, nu frågar man Gävleborna om vilket som är deras favorituttryck.
Ja var å klöpp ma, menvadålå ( med tjockt l), guken tur du har, lägg han i bak o.s.v
Nu är det svårt att förstå om man inte hör det, men inte är det vackert..
Jag har ju bott i Haninge de sista 25 åren och när jag lyssnat på radion eller hört någon i TV så märkte jag direkt om det var en Gävlebo som pratade. Wille Löfqvist är ett bra exempel…
I jobbet i Stockholm, och i lumpen i Linköping, blev jag ofta tagen för att vara Hälsing, så nån Gävledialekt har jag väl inte direkt.. Men har även fått frågan om jag kom från Kolsva av en person, jag hade lite av gnällbältesdialekt tyckte hon.  Visserligen bodde jag i Köping i 4 år men….

Nu är det lördag och jag ska inte bli långrandig som en flanellpyjamas, utan bara säga: Bygg i Gävle- men på rätt ställe- och prata som ni vill…även om vi har – enligt många – en ful dialekt..
F.ö ska Brynäs IF vinna SM-guld…

Annonser

3 reaktioner till “Nu Gävlar… eller Geflar…”

 1. Bra kommentarer.
  Angående utbyggnader m.m i staden så har jag lämnat förslag om trafiklösningar för de utökade verksamheterna på ”Sätraåsen” eller vad heter den nu (och vad kommer de att kalla den om några år) till både GD samt till Gefle Kommun ( tveksam om förslaget fortfarande finns kvar och är diarefört).
  Förslaget är att bygga 4-filig anslutning från ”Sätraåsens” alla idrottsanläggningars, även travets parkeringar, upp till E-4 an för att besökarna smidigt skall kunna lämna arenaområdet snabbt o säkert.
  I dagsläget leds all trafik genom tillfarterna vid Stigslund, Blåsåsbacken samt inte minst genom bostadsområdet SÄTRA. Besök gärna nämnda områden då en eller två aktiviteter sker samtidigt och begrunda. Jag vill påstå att man kan kalla beteendet som KAOS . Idrottsvägen (som den alltid har hetat) kan ha kvar sin funktion som transportled för besökare som kommer med Bussar eller Taxi. Vägarna för Ambulanser Polis samt Räddningstjänst skulle då också vara framkomliga Värt att tänka på i dessa dagar då tragedier utspelas i Paris.Ett kartförslag inlämnades vid samma tillfälle.Bygg denna trafiklösning innan ni bygger bostadshus som ytterligare skulle försvåra en framtida lösning.
  Lennart Andersson

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s